pátek 9. listopadu 2012

Tel Aviv - Jaffo


Tel Aviv: moderní, pulsující, nikdy nespí



        Svoje cestování po Svaté zemi jsem začala výletem do Tel Avivu, kde jsme pěšky prošli zřejmě „úplně všechno“, celé město. Začali jsme na hlavní ulici plné obchodů, pak jsme šli na tržiště Karmel (tržiště se řekne „šuk“ ;-) a dali si čerstvou šťávu z granátového jablka, výborné sladko-hořké a plné vitamínů, vylisují ve stánku na ulici rovnou do kelímku. Prohlédla jsem si různé dobrůtky, koření a ovoce, ale i věci podobné našim vietnamským tržnicím. Pokračovali jsme uličkami s bílými domy ve stylu Bauhaus (když v centru chtějí vystavět mrakodrap musí si zároveň vybrat nějaký starý dům a opravit ho na vlastní náklady, to samé když chtějí přistavět patra na staré domy, tak musí renovovat celý dům), taky jsem míjela „dreamhouses“ (vysněné domy) přistěhovalců většinou z Německa v takovém zvláštním načančaném orientálním stylu s balkónky, sloupy (kdysi tu byly velmi levné pozemky na dunách, levná pracovní síla, takže někdy na konci 19.stol. si tu přistěhovalci stavěli vysněné vily). Taky jsme zhlédli maketu Tel Avivu v jednom z mrakodrapů včetně expozice o historii osidlování. Mrakodrapů je tu spousta, je to hodně moderní město, na vrcholku jednoho z nich si kdosi vystavěl vilu.  

       Sderot Masaryk (Masarykova ulice, Jan Masaryk i T.G.M. je tu velmi oblíbený, téměř v každém městě jeho ulice a jeden Kibuc se jmenuje po něm), ulice Žabotínského, Arlozorova (hlavní nákupní a zábavní třídy), Jicchak Rabin sderot (zde se uskutečnil atentát na premiéra v roce 1995 při mítinku, připomíná památník u radnice) a drahé obchody na kulatém náměstí Kikar Hamedina. 


    Poněkud změna z moderní do staré části - Jemenská čtvrť s malými uličkami a elektrickými dráty  navěšenými všude (lehce Indie), tam oběd – humus s jehněčím masem a různá dochucovadla jako grilovaný lilek v oleji, drcená rajčata s cibulí a pita. Ňam. Nemohla jsem sníst (zřejmě speciální porce pro  cizince, cena za porci asi 30 š). Jemenci jsou tmavší Židé, kteří emigrovali z Jemenu (vypadají jako Arabové). 
       Pak ještě procházka po plážích, celý západní okraj města jsou pláže se spoustou hotelů. Jezdí sem hodně cizinců, hlavně Francouzů a Američanů. Tel Avivané to mají na pláž coby kamenem dohodil, takže sem chodí běhat, plavat…
       Večerní procházka starou Jafou, kde žijí částečně Arabové, mají bleší trhy a restaurace a občerstvení, jsou zde staré uličky, u moře kluby a restaurace na promenádách plných mladých i starých, takové kulturní centrum, kam vyrážejí večer obyvatelé Tel Avivu za zábavou. Taky muzeum ilegální organizace Etzel. Zajímavým kontrastem je výhled ze starodávné Jafy na pláže Tel Avivu s rozsvícenými mrakodrapy.
       Únavný den, ale pěkný. Příští zastávkou bude Jeruzalém – zatímco Tel Aviv je vrcholem moderního, zábavního a kulturního života, Jeruzalém je pravým opakem -  centrem historie, náboženství a tradic.

Žádné komentáře:

Okomentovat