pátek 9. listopadu 2012

Nazaret, Tavor a další biblická místa

Coby rodačka z Tábora prostě musím vidět originální horu Tavor (תבור)




Tato zastávka je speciálně kvůli mně :-) Hora Tábor. (hebrejsky Tavor, תבור, v hebrejštině je pro b a v jeden znak, tak se asi husiti trochu ztratili v překladu). Až tak nic zajímavého tam není. Kromě kláštera a 2 kostelů na vrcholku hory. Podle bible tam došlo k proměně Ježíše. Nahoru jsme nejeli, ale prohlédli jsme si horu ze všech stran. Přiléhá k ní beduínská vesnice Šibli a kibuc Kfar Tavor, kde jsou místní vinařství. Zároveň jsme hledali místo na oběd, objevili jsme farmářský obchod, kde prodávají místní zemědělci své výrobky – výborné sýry (ochutnali jsme), med, víno, oleje apod. Když jsme prodavači prozradili, že pocházím z města Tábor, dostali jsme navíc ochutnávku výborného místního vína. Po cestě dál jsme míjeli kibuc, ve kterém žijí jediná prasata v Izraeli, chovat prasata na půdě Izraele je zakázáno, takže jediná prasata jsou zde – na betonové podezdívce, aby se nedotýkala půdy (trochu mi to připomnělo Speakers´ corner v Hydeparku, kde může člověk nadávat na královnu, ale nesmí se dotýkat britské půdy).
Další zastávka Nazaret – místo, kde strávil Ježíš své dětství. Jedná se o převážně arabsko-křesťanské městečko, žijí zde i židé. Většina restaurací v okolí tržiště je arabských, takže jsme vyrazili na šoarmu – něco jako jehněčí kebab. Rozříznou pitu, dají tam trochu humusu a trinu (tahini) a pak si každý může vybrat asi z 10 druhů různých salátů a zelenin, co chce dovnitř. Luxusní! A cena 22 š je vcelku přijatelná na místní poměry. Nemohl chybět druhý chod – sladká tečka, takže opět arabský obchod, řekněme cukrárna. Baklava (=zámotky z vlasového těsta plněné mandlemi, pistáciemi apod.) a knafe (=podobné vlasové těsto, spodní část z měkkého kozího sýra, zapečené a přelité cukrovým sirupem, ještě teď se mi zbíhají sliny). A třetí chod již známý čerstvě vylisovaný džus z granátového jablka (resp. Prodavač spotřeboval tak 3-4 kousky na jeden kelímek). 

Pak přišla na řadu kultura, šli jsme navštívit největší kostel na středním východě – bazilika Zvěstování. Jen nás nepustili rovnou dovnitř, musely jsme se s Yael zahalit (půjčovali na občanku zavinovací sukni a šátky). Vystavěná byla 1969, ve spodní části se nachází jeskyně zvěstování, kde prý bydlela Panna Marie. Moderní kulatá bazilika, venku mozaiky různých zemí s madonami (nechybí např. Československá a skautská). V Nazaretu je víc křesťanských památek, ale jeden kostel stačí.
Takhle vypadá multikulturalismus - v jednom stánku si můžete koupit kipu (jarmulku) a kefíju (palestinu)

Žádné komentáře:

Okomentovat